Tips & Trucs

Sushi Tips & Trucs

Het maken van sushi is niet ingewikkeld. Met alle informatie op deze website en met onderstaande tips en trucs zal het u zeker lukken om heerlijke sushi zelf te maken.

Inkopen

Doe uw inkopen voor het maken van sushi in een toko. U bent veel minder geld kwijt dan wanneer u de benodigde ingrediënten bij de supermarkt koopt en u hebt de keuze tussen verschillende merken en soorten.

Indien u regelmatig rijst eet is een rijstkoker een goede investering. Hiermee kookt of stoomt u uw rijst zonder dat u er op hoeft te letten en het resultaat is vaak beter dan wanneer u rijst kookt op het fornuis in een gewone pan. Rijstkokers bestaan in veel verschillende soorten en maten, zo zijn er rijstkokers te koop voor in de magnetron, voor op het fornuis en elektrische rijstkokers. De betere elektrische rijstkokers hebben een timer die u kunt zetten op het moment dat u de rijst klaar wilt hebben.

Bij een toko kunt u vormpjes kopen om de rijst mee te vormen; kleine vormpjes voor nigiri sushi en grotere vormen voor maki sushi. Als u deze vormen gebruikt hebben alle stukjes sushi hetzelfde formaat en ziet het er daardoor extra professioneel uit. Met de hand gaat het uiteraard ook zeer goed!

Ingrediënten

Houdt u of houden uw gasten niet van pittig eten? Wees dan voorzichtig met wasabi. In Europa wordt soms de wasabi vermengd met mayonaise. Zo heeft u toch de smaak van wasabi maar niet de pittigheid.

Sushi bereiden

Beelden zeggen veel meer dan woorden, zeker bewegende beelden. Bekijk daarom op de website van You Tube filmpjes die laten zien hoe sushi gemaakt wordt. Daar kunt u zien hoe professionele sushi-chefs de mooiste en lekkerste sushi bereiden. Na het bekijken van deze beelden heeft u de kunst van het sushi maken zelf ook snel onder de knie. Wees creatief met de verschillende soorten sushi. Maak bijvoorbeeld eens een maki rol binnenste buiten. Bij een binnenste buiten maki rol zit de rijst aan de buitenkant. Als u de rol vervolgens door een laag zwarte en/of witte geroosterde sesamzaadjes of door tobiko rolt, ziet de maki er zeer mooi uit. Tobiko is kaviaar van de vliegende vis, de eitjes dus. Deze worden gekleurd in diverse kleuren waaronder groen, oranje, rood en zwart en een potje van 100 gram kost ongeveer 10 a 15 euro.

Serveren

Het is uiteraard leuk om uw zelfgemaakte sushi thuis ook zo te eten zoals het eigenlijk hoort; met eetstokjes. Veel winkels verkopen tegenwoordig eetstokjes. Uiteraard kunt u deze ook vinden bij de toko. Grotere toko’s verkopen meestal ook grote pakken wegwerp-eetstokjes. Afwasbare zijn echter een stuk mooier en natuurlijk beter voor het milieu.

Bij veel maaltijden serveert u waarschijnlijk een lekker glaasje wijn. Maar wijn past eigenlijk niet bij sushi. Dus wat drinkt u dan? De Japanners drinken bij hun sushi een kopje groene thee. Tegenwoordig wordt steeds vaker ook bier bij sushi gedronken. In restaurants kunt u ook warme of koude sake bestellen bij uw sushi.