Sushi vis kopen

Sushi vis kopen

Voor sushi en sashimi is vis uiteraard zeer belangrijk, want zonder vis heb je geen sashimi of sushi. De juiste vis kopen is van nog groter belang. Hierbij spelen onder andere hygiëne en parasieten een grote rol.

Waar?

Vis kunt u kopen in de supermarkt, op de markt en bij viswinkels. Meestal is de vis iets minder vers bij supermarkten, u heeft daar minder keus en u moet een bepaalde verpakte hoeveelheid kopen. U kunt dus beter naar een goede viskraam op de markt gaan of naar een viswinkel. Vraag eens rond waar uw vrienden en kennissen vis kopen en of zij tevreden zijn over de viswinkel of viskraam. U kunt zelf kijken bij diverse winkels en kramen of de vis die daar wordt verkocht wel voldoende koud bewaard wordt en of de vissen die er liggen vers zijn. Dit kunt u zien door onder andere naar de ogen te kijken van de vissen, deze moeten mooi bol en helder zijn. Daarnaast moeten de kieuwen rood/roze zijn, de huid moet glanzen en de vis hoort te ruiken naar de zee. Als u twijfelt over de versheid, koop de vis dan niet. U kunt namelijk ernstig ziek worden van niet verse vis.

Haringworm

Haringworm (Anisakis simplex) is een parasiet die in verschillende soorten vis voorkomt, waaronder haring, makreel, wilde zalm en tonijn. Het is een dun wormpje van enkele centimeters lang en is wit of kleurloos. De larven van de haringworm worden door schelpdieren opgegeten. Vissen in de zee eten de besmette schelpdieren op. In de darmwanden, spieren of de huid van deze vissen nestelen de larven zich. Wanneer een persoon een vis eet met daarin nog levende haringwormlarven kunnen deze larven de maag- en darmwand aantasten. Besmetting kan voorkomen worden door de vis te bakken. Dit is echter niet de bedoeling bij het maken van sushi en sashimi, dit wordt juist met rauwe vis gemaakt. Gelukkig is er nog een andere manier om van de haringworm in vis af te komen; dit kan namelijk door de vis in te vriezen. Vraag altijd even na bij uw viswinkel of viskraam of de vis die u wilt kopen al ingevroren is geweest. Volgens Europese regels moet vis die rauw gegeten zal worden minimaal 24 uur bewaard zijn bij – 20 °C. Indien u na het eten van vis toch klachten krijgt, dient u contact op te nemen met uw huisarts.

Duurzaam gevangen vis

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over duurzaam gevangen vis. Maar wat houdt dat nu precies in? Sommige vissen worden momenteel met uitsterven bedreigd. Dit komt doordat er te veel vissen van een bepaalde soort worden gevangen en deze vissen zijn vaak nog zo jong dat ze zich nog niet hebben kunnen voortplanten. Als vis duurzaam gevangen is betekent het dat er rekening gehouden wordt met dergelijke zaken en dat een bepaalde vissoort niet meer wordt gevangen wanneer deze met uitsterven bedreigd wordt. In de VISwijzer kunt u opzoeken of de vis die u wilt kopen wel duurzaam gevangen is. U kunt elke vissoort op de website intypen en vervolgens kunt u direct zien of u deze vis wel of beter niet kunt kopen.