Maki rolls maken

Maki rol maken

Het maken van maki sushi is absoluut niet moeilijk. Zorg voor de juiste voorbereidingen, maak de sushi rijst alvast klaar (zie de pagina ‘Sushi rijst maken’) en leg alle ingrediënten klaar. Dan heeft u binnen een korte tijd professionele handgemaakte sushi. Er bestaan verschillende soorten maki sushi. De volgende soorten komt u veel tegen in restaurants; de futomaki, hosomaki en temaki.

Hosomaki

Hosomaki is een dunne rol met een diameter van ongeveer twee centimeter die gevuld is met één vulling. Deze kunnen gevuld zijn met bijvoorbeeld tonijn, avocado of komkommer.

Futomaki

Futomaki is een dikkere rol met een diameter van ongeveer drie a vier centimeter. Deze worden gemaakt met twee of drie verschillende vullingen die bij elkaar worden gekozen vanwege een mooie kleurcompositie en vanwege de smaak uiteraard.

Temaki

Temaki ziet er anders uit dan de andere soorten maki. Het is namelijk een handgemaakte rol die meer de vorm heeft van een frietzakje. Dat puntzakje, van ongeveer acht a tien centimeter, wordt van nori gemaakt en deze wordt gevuld met rijst en andere ingrediënten die er aan de bovenkant van het norizakje decoratief uitsteken. Deze soort sushi wordt altijd met de hand gegeten, het is namelijk te lastig om dit met Japanse eetstokjes te eten. Temaki hoort u direct na het bereiden op te eten, gezien het de bedoeling is dat de nori nog knapperig is. Als u hem zou laten liggen zou het nori vel het vocht uit de rijst en andere ingrediënten opnemen en verliest de nori zijn krokantheid.

Stap 1
Maak uw handen even nat met wat water. Dit voorkomt dat de rijst erg aan uw handen blijft plakken.

Stap 2
Pak een vel nori (zeewier) en leg deze op het bamboematje (makisu). Als u het nori vel voelt , voelt de ene kant gladder dan de andere kant. Leg het vel met de ruwere kant naar boven op het matje. Schep een lepel sushi rijst op het nori vel en verspreidt het gelijkmatig (doe dit met behulp van een lepel/spatel of met natte handen).

Stap 3
Leg nu de vulling die u lekker vindt in het midden van het nori vel op de rijst over de gehele breedte (u wilt natuurlijk dat elk stukje maki rol vulling bevat). Wat de vulling is bepaalt u zelf. Dit kan verse vis zijn zoals bijvoorbeeld zalm, surimi (krab-stick/imitatiekrab), tonijn of heilbot. U kunt ook een vegetarische maki maken met komkommer of avocado. Of een combinatie uiteraard, dat staat ook mooi bij het serveren! Veel sushi-chefs doen ook alvast een klein beetje wasabi in de maki voor extra smaak en een beetje pit.

Stap 4
Rol het bamboematje voorzichtig en strak op zodat er een mooie rol ontstaat. Druk met uw handen om het bamboematje heen de rol aan zodat een mooie vorm ontstaat en dat deze ook zo blijft.

Stap 5
Rol het bamboematje weer uit en leg de maki rol op een plank. Snij de rol met een zeer scherp mes in mooie plakjes en schik deze op een bord of plank. Decoreer het gerecht en serveer het met wasabi en sojasaus.