Sashimi maken

Sashimi maken

Sashimi is een bekend Japans gerecht dat bestaat uit dunne plakjes rauwe verse vis. Een zeer eenvoudig te bereiden gerecht qua aantal ingrediënten, maar de techniek van goed vis fileren en de vis mooi dun snijden is een stuk lastiger. Op de pagina ‘Sushi vis kopen’ leest u alles over waar u op moet letten bij het kopen van vis. De echte smaak van de vis komt het beste tot zijn recht bij sashimi door de eenvoud van het gerecht. Vanwege de zachte smaak wordt het in Japan meestal als voorgerecht gegeten.

Sashimi in restaurants

Sashimi is in restaurants erg duur. De keuze is meestal ook beperkt; tonijn en zalm sashimi worden meestal wel geserveerd maar vaak zijn er helaas geen andere vissoorten. U kunt ook sashimi maken van onder andere zwaardvis, makreel, inktvis, dorade, sint-jakobsschelp en zeepaling.

Snijtechniek

Enkele verschillende snijtechnieken voor het maken van sashimi bestaan er. Het is belangrijk dat u de juiste snijtechniek toepast zodat de vis niet uit elkaar valt en zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Als u bijvoorbeeld een stuk tonijn heeft ziet u hier lijnen door lopen. Snijd altijd in een hoek van 90 graden op deze lijnen. Zo krijgt u mooie plakjes die niet uit elkaar vallen. De ene vis wordt dunner gesneden dan de ander. Hieronder staan enkele termen kort uitgelegd.

Hira zukuri
Dit is de standaard manier van snijden.

Ito zukuri
Ook wel usu zukuri genoemd. Met deze methode wordt de vis dunner gesneden dan wanneer de hira zukuri methode gebruikt wordt.

Kaku zukuri
Bij deze techniek wordt de vis echt flinterdun gesneden.

Presentatie

Afgezien van de snijtechniek is het gerecht zeer simpel en het bestaat uit weinig ingrediënten. Daarom is de presentatie erg belangrijk. Kies dus altijd een mooi bord/plankje/tegel uit en zorg voor voldoende decoratieve garnering. Het maakt natuurlijk niet uit waar u mee garneert, zolang het er maar mooi uitziet. Een zeewiersalade als Wakame staat mooi en is ook nog eens een smakelijk bijgerecht. Het is ook mogelijk om de sashimi te decoreren met mooi gesneden of geraspte komkommer, wortel, citroen, paprika, daikon (Japanse radijs), (decoratief gesneden) bladeren.

Hoe wordt sashimi gegeten?

Sashimi wordt gegeten met eetstokjes. Het is niet heel erg ingewikkeld maar het vergt wel enige oefening. De stokjes dient u vast te houden in de hand waarmee u ook schrijft. Het onderste stokje ligt in uw hand tussen duim en wijsvinger in en wordt ondersteund door uw ringvinger. Dit stokje hoort u stil te houden. Het bovenste stokje houdt u tussen het topje van uw duim, wijsvinger en middelvinger en beweegt u op en neer om zo plakjes sashimi op te pakken. Vervolgens dipt u de sashimi even kort in de sojasaus , haalt u het door een klein beetje wasabi en eet u het op.