Sushi Begrippenlijst

Sushi begrippenlijst

Als je over sushi leest of naar een sushi-restaurant gaat, zul je ongetwijfeld woorden en begrippen tegenkomen die je niet kent. Daarom volgt hieronder een lijst met op alfabetische volgorde een aantal veelvoorkomende termen:

  • Ebi: betekent garnaal
  • Ebiko: is garnaalkuit (kuit bestaat uit vis- of garnaaleitjes)
  • Edamame: zijn sojabonen; hiervan eet je de vruchten. De schil blijft dus over
  • Edo: het voormalige Tokyo, waar de eerst sushi zoals we die nu kennen, werd gemaakt
  • Gari: is de ingemaakte gember die je bij sushi eet om je smaak te neutraliseren
  • Hira giri: is een platte snijtechniek om bijvoorbeeld vis te snijden voor de sushi
  • Ika: is inktvis
  • Itadakimasu: betekent eet smakelijk!
  • Itamae-san: dat is de sushi-chef
  • Ito zukeri: is een reepjes snijtechniek om sushi te maken met vis, vlees of groenten
  • Kani: is krab(stick)
  • Kappe: is komkommer; dit wordt soms gebruikt als neta in maki-sushi
  • Kazu giri: de blokjes snijtechniek voor ingrediënten in of op je sushi
  • Maguro: is tonijn
  • Maki-sushi: rolletjes sushi met binnenin de neta en eromheen of ook binnenin de nori
  • Neta: het andere ingrediënt waar de sushi naast rijst uit bestaat. Dit kan vanalles zijn; denk bijvoorbeeld aan vis, vlees, groenten, omelet of tofu
  • Nigiri-sushi: een hoopje rijst met daar bovenop de neta. Hier zit doorgaans geen nori bij, al zit er soms een smal stripje omheen om de shari en neta bij elkaar te houden
  • Nori: dat is het Japanse woord voor zeewier
  • Saba: is een makreel
  • Sake: is Japanse rijstwijn, doorgaans warm gedronken, die je bij je sushi kunt nuttigen. Sake is ook het woord voor zalm. Zeewier en oude kaas hebben bijvoorbeeld een umami-smaak
  • Sashimi: dit zijn plakjes rauwe vis, zonder rijst of andere ingrediënten erbij. Het is dus geen sushi, maar het wordt wel vaak samen met sushi gegeten
  • Shari: de rijst waar sushi onder andere uit bestaat
  • Soja-saus: zwarte, zoute vloeistof waar je de sushi in kunt dippen om hem wat meer smaak te geven
  • Sushi: betekent letterlijk ‘zure smaak’, maar wordt als term gebruikt voor de hapjes met rijst
  • Tai: is een roodbaars
  • Tako: betekent octopus
  • Tamago: is (zoete) omelet
  • Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten
  • Umami: betekent letterlijk ‘heerlijk’ of ‘hartig’ en is de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter
  • Unagi: betekent paling
  • Usu zukeri: een flinterdunne snijtechniek voor de gevorderde sushi
  • Wasabi: dit is een groene, hete pasta die je door de soja-saus kunt mengen. Wees niet te gretig, want dit is ontzettend pittig!