Nigiri Sushi maken

Nigiri sushi maken

Nigiri sushi is een van de gemakkelijkste soorten om zelf te maken. Op deze pagina staat uitgelegd wat Nigiri sushi is en hoe u het zelf kunt maken.

Wat is Nigiri sushi?

Nigiri sushi is een klein bolletje rijst dat met de hand gevormd wordt tot een ovaal balletje en waarop een stuk rauwe vis, omelet of tofu wordt gelegd. Soms wordt er een smal reepje zeewier (nori) omheen gewikkeld zodat de vis niet van de rijst valt. In het Japans betekent Nigiri ‘knijpen’. Bij het eten van deze soort sushi worden met de eetstokjes de rijst en de vis tegen elkaar aan geknepen.

Verschillende soorten Nigiri sushi

Nigiri kan met veel verschillende toppings worden gemaakt. Hieronder staan enkele veel voorkomende Nigiri sushi’s met de Japanse naam zoals u ze ook in Japanse restaurants tegenkomt.

  • Nigiri Sake = zalm
  • Maguro = tonijn
  • Suzuki = zeebaars
  • Saba = makreel
  • Ebi = garnaal
  • Tako = octopus
  • Inari = tofu
  • Tamago = omelet

Ingrediënten

  • Sushi rijst ( zie de pagina ‘Sushi rijst maken’)
  • Nori
  • Wasabi
  • Diverse soorten vis
  • Japanse omelet

Recept Japanse omelet

Ingrediënten voor 1 Japanse omelet:

  • 1 tl dashi poeder (Japans bouillon poeder)
  • 3 el water
  • 3 el suiker
  • 1 el sojasaus
  • 2 el. mirin
  • snufje zout
  • 6 eieren
  • olie om in te bakken

Breng het water met het dashi poeder in een pan aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en voeg de rest van de ingrediënten (behalve de olie en de eieren) toe. Roer totdat de suiker volledig is opgelost en laat het mengsel afkoelen. Klop in een kom de eieren los en giet het afgekoelde mengsel erbij. Verwarm de olie in een koekenpan . Giet ongeveer 1/5 deel van het eiermengsel in de pan en rol, zodra het ei begint te stollen, de omelet om. Schuif de rol naar de zijkant van de pan en giet een beetje olie in de pan. Voeg vervolgens weer een deel van het eiermengsel toe en rol de omelet op zodra het ei weer begint te stollen. Herhaal dit totdat het eiermengsel op is en u een grote omeletrol heeft. Laat de omelet nu afkoelen en snij deze in plakken wanneer de omelet volledig koud is.

Recept Nigiri sushi

Maak uw handen nat en maak van de rijst bolletjes en vorm ze vervolgens tot een ovaal. Zorg ervoor dat u de bolletjes niet te groot maakt. Het is de bedoeling (en ook het handigste) als de Nigiri sushi in één hap kan worden gegeten.

Fileer de vis, verwijder de graten en snijd de vis in plakjes die mooi op de bolletjes rijst passen. Besmeer de plakjes vis aan één kant met een beetje wasabi.

Snijd de Japanse omelet in plakjes.

Snijd het nori vel in dunne reepjes.

Leg op elk bolletje rijst een plakje vis (met de wasabi-kant naar de rijst toe) of een plakje Japanse omelet. Druk deze zo stevig mogelijk aan. Wikkel er eventueel een reepje nori om zodat de vis of omelet niet zomaar van de rijst af valt.

Serveer de Nigiri sushi op een mooi bord/plankje/tegel met een schaaltje met sojasaus en een beetje wasabi.