Geschiedenis van sushi
De oorsprong van sushi
Het is lastig te zeggen wanneer er voor het eerst sushi gegeten werd. Sommigen beweren dat sushi al in de vierde eeuw voor Christus werd gemaakt. Hoewel sushi tegenwoordig bekend staat als typisch Japans eten, is het idee ontstaan in China. Dat gebeurde eigenlijk bij toeval. Het was vroeger namelijk onmogelijk om verse vis naar het binnenland te vervoeren, want bij aankomst zou het al bedorven zijn. Daarom werd de vis gezouten en in gekookte rijst gerold. Tijdens het transport naar het binnenland vond een reactie plaats met de rijst, waardoor de vis fermenteerde. Dat was een bekende methode om vis en andere voedselwaren te conserveren. Aanvankelijk werd dan ook alleen de vis gegeten en werd de rijst weggegooid. Inmiddels verspreidde deze methode zich onder andere naar Japan, waar later de rijst niet meer werd weggegooid, maar opgegeten. Zo ontstond de allereerste vorm van sushi. Hoewel dus het idee om vis op te rollen in rijst in China ontstond, was het eten van de combinatie wel typisch Japans.
Eerste echte sushi
Vanaf de 17e eeuw werd in Edo (het toenmalige Tokyo) azijn toegevoegd aan de rijst. Ook gebruikte men nu soms verse vis voor de sushi. Gefermenteerde vis kon erg stinken, vandaar dat ze liever overstapten op het gebruik van verse vis. Verder werden er groenten en gedroogde ingrediënten toegevoegd, zoals bijvoorbeeld zeewier. Zo ontstond een vorm van sushi die lijkt op wat wij nu eten.
Verspreiding in Japan
In eerste instantie werd verse sushi alleen gemaakt en gegeten in de buurt van Tokyo. Na een zware aardbeving in het begin van de 20e eeuw, verhuisden veel mensen naar andere delen van het land en zo werd het gerecht snel populair in heel Japan. Japanners begonnen nu ook sushi te verkopen in eettentjes op straat, waardoor sushi eigenlijk het fastfood van Japan werd. Tegenwoordig staat het wereldwijd bekend als een typisch Japans gerecht.
Verspreiding in het Westen
Tegenwoordig eten we sushi meestal met sojasaus. Vroeger werd dat niet gedaan. De vis werd toen gepekeld om het te kunnen bewaren, dus was de sushi al zout genoeg van zichzelf. Ook liet men de vis vroeger fermenteren, wat resulteerde in de smaak umami. Naast de smaken zoet, zout, zuur en bitter, hebben wij ook smaakpapillen die umami proeven. Tegenwoordig eten we natuurlijk verse vis en geen gefermenteerde vis, maar het toeval wil dat zeewier ook de smaak umami heeft. Zeewier werd toegevoegd aan sushi op het moment dat men verse vis ging gebruiken. Geen toeval dus! In combinatie met sojasaus wordt de smaak bovendien ook nog eens versterkt.
Net als vroeger
Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, wordt afgeraden rauwe vis te eten. Rauwe vis bevat namelijk meer bacteriën dan gare vis en dat kan gevaarlijk zijn voor de baby. Maar dat is natuurlijk geen reden om tijdens je zwangerschap geen sushi te eten! Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor sushi met rauwe vis. Denk bijvoorbeeld aan sushi met vlees, omelet of groenten of sushi met gare vis. Bovendien kun je in westerse sushi-restaurants naast sushi vaak ook gerechtjes bestellen. Hierbij heb je keuze uit vlees, vis of groenten en ze zijn vaak gegrild of gefrituurd.