Sushi etiquetten

Sushi etiquette

Hoewel het voor westerlingen misschien niet op het eerste gezicht te zien is, komt ook bij het eten van sushi de nodige etiquêtte kijken. Zo zijn er dingen die vanzelfsprekend worden geacht en er zijn dingen die je beter achterwege kunt laten, tenzij het je insteek is om de gastheer of kok te beledigen.

Vooral wel doen als je sushi eet:

  • Begin met de milde smaken, dus bijvoorbeeld sushi met witvis. Geleidelijk werk je toe naar de sterkere smaken. Zo voorkom je dat je de minder uitgesproken smaken niet meer proeft en laat je zien dat je een sushi-kenner bent.
  • Na elke sushi neem je een slokje sake (Japanse rijstwijn) of eet je een stukje gari (ingemaakte gember). Beide neutraliseren je smaak, waardoor je weer optimaal kunt genieten van de volgende sushi.
  • Proef veel verschillende soorten sushi en bestel niet elke keer alleen maar je favoriet. Het wordt als onbeleefd ervaren om slechts een klein aantal sushi’s te proberen.
  • Sushi mag officieel met de handen gegeten worden, maar dit zul je niet vaak zien in het doorsnee sushi-restaurant in de westerse wereld. Wanneer dit wel de bedoeling is, zul je voor aanvang van het eten een warm doekje krijgen om je handen schoon te maken. Dit leg je vervolgens naast je neer, zodat je je handen er aan kunt afvegen na het eten van iedere sushi.
  • Sushi wordt doorgaans met eetstokjes gegeten. Kun je hier niet mee overweg of heb je dat nog nooit eerder gedaan? Vraag dan gerust om een alternatief. In westerse sushi-restaurants zijn altijd vorken of aan elkaar gebonden eetstokjes aanwezig. Deze laatste zijn zo aan elkaar gemaakt dat je ze alleen naar elkaar toe hoeft te duwen en zijn dus makkelijker in gebruik.
  • Officieel eet je nigiri-sushi (hapje rijst met daarop vis/vlees/omelet) met het hoofdingrediënt naar beneden. Meestal is dat dus de rauwe vis, maar als vuistregel kun je hanteren dat de rijst naar boven gericht is. In praktijk zul je dit in westerse restaurants niet vaak zien gebeuren, maar het toont wel dat je sushi-kennis boven dat van de gemiddelde Nederlander uitstijgt!

Dit kun je beter achterwege laten:

  • Meer bestellen dan je kunt eten. In de Japanse cultuur is het uiterst onbeleefd om teveel sushi te bestellen. Naast het feit dat ze duur zijn en verspilling dus veel geld kost, komt het uitermate hebberig over.
  • Met je eetstokjes in de sushi prikken. Dit lijkt misschien een goede oplossing als je de eetstokjes niet kunt hanteren, maar in je eten prikken is not done.
  • Je sushi onderdompelen in sojasaus. Sprenkel liever een aantal druppeltjes op je sushi of dip hem voorzichtig in de saus. Teveel sojasaus gebruiken is een belediging voor de kok, want hij heeft de sushi dan blijkbaar niet goed op smaak gebracht. Bovendien is sojasaus zo zout dat je weinig andere smaken meer zult proeven.

Houd bovenstaande regels in gedachten tijdens het eten van sushi, maar geniet vooral van de sushi en maak je niet te druk om de etiquette. Het gaat er vooral om dat je een leuke avond beleeft. In westerse sushi-restaurants zijn ze bovendien wel iets gewend en zullen ze zich niet zo snel beledigd voelen. Mocht je echter naar Japan of een ander Aziatisch land afreizen, dan is het raadzaam deze regels nog eens te bestuderen!