Wat is Sushi?
Oorsprong en ingrediënten
Sushi is typisch Japans eten, dat sinds een aantal jaar erg geliefd is in het Westen. Er zijn dan ook veel sushi-restaurants te vinden in Europa en de VS. Sushi is een gerecht dat in vele soorten en maten verkrijgbaar is. Sushi bestaat altijd uit rijst (shari) en een ander ingrediënt (neta). Vaak is dat andere ingrediënt vis, maar er wordt ook sushi gemaakt met bijvoorbeeld groenten, vlees, gevogelte of ei. Veel sushi bevat daarnaast ook gedroogd zeewier (nori). Dit wordt vaak handig gebruikt om de rijst en het andere ingrediënt bij elkaar te houden.
De rijst wordt gekookt met rijstazijn, wat het een typische smaak geeft. De vis in sushi wordt doorgaans rauw gegeten, maar heel af en toe wordt sushi ook met gegaarde vis gemaakt. Er worden in principe geen kruiden aan sushi toegevoegd. Wel worden voor de smaak en versiering ingrediënten als sesamzaad, lente-ui en kuit toegevoegd. Doorgaans wordt in sushi-restaurants ook zogenaamde sashimi geserveerd. Dit wordt soms verward met sushi, maar heet officieel geen sushi. Sashimi bestaat uit plakken rauwe vis zonder enige toevoeging, dus ook geen rijst.
Smaakversterkers
Voordat je de sushi eet, kun je deze desgewenst in sojasaus dippen. Sojasaus is zout en versterkt de soms wat flauwe smaak van de rijst en rauwe vis. Ook wordt bij sushi altijd wasabi geserveerd. Dit wordt gemaakt van mierikswortel en is groen. Het heeft een scherpe, pittige smaak, dus een voorzichtige dosering is gewenst! Wasabi kan door de sojasaus gemengd worden voordat de sushi hierin gedipt wordt. Tot slot staat in een sushi-restaurant altijd een schaaltje met gari op tafel. Dit is ingemaakte gember, die licht zuur en een beetje pittig smaakt. Het is een frisse afwisseling voor tussen de verschillende sushi’s door, om de volgende sushi weer goed te kunnen proeven.
Soorten sushi
Voordat je de sushi eet, kun je deze desgewenst in sojasaus dippen. Sojasaus is zout en versterkt de soms wat flauwe smaak van de rijst en rauwe vis. Ook wordt bij sushi altijd wasabi geserveerd. Dit wordt gemaakt van mierikswortel en is groen. Het heeft een scherpe, pittige smaak, dus een voorzichtige dosering is gewenst! Wasabi kan door de sojasaus gemengd worden voordat de sushi hierin gedipt wordt. Tot slot staat in een sushi-restaurant altijd een schaaltje met gari op tafel. Dit is ingemaakte gember, die licht zuur en een beetje pittig smaakt. Het is een frisse afwisseling voor tussen de verschillende sushi’s door, om de volgende sushi weer goed te kunnen proeven.
Maki-sushi
Maki-sushi wordt gemaakt door een laag gekookte sushi-rijst op een vel gedroogd zeewier te leggen. Daar bovenop wordt het andere ingrediënt gelegd, zoals bijvoorbeeld rauwe vis of komkommer. Het geheel wordt met behulp van een bamboemat stevig opgerold. Met een beetje vocht, bijvoorbeeld wat water, kan het zeewier aan zichzelf vastgeplakt worden. De lange rol wordt in stukjes van twee à drie centimeter gesneden en rechtop op een bord gepresenteerd, zodat de doorsnede van de sushi zichtbaar is. De kunst bij het maken van maki-sushi zit hem erin om de vulling precies in het midden van de rijst te krijgen. De hier beschreven vorm is de bekendste maki-vorm, maar ook hierin zijn weer veel onderverdelingen en verschillende vormen, zoals bijvoorbeeld temaki-sushi. Dit is een iets kleinere zogenaamde ‘handrol’ die in zijn geheel gegeten wordt.
Nigiri-sushi
Aan deze vorm van sushi komt meestel geen zeewier te pas. Het bestaat uit rijst die gevormd is in een rechthoekig hapje, waarop een plak al dan niet rauwe vis ligt. Ook gevogelte of omelet wordt gebruikt om aan deze vorm van sushi toe te voegen. Als de nigiri-sushi met omelet gemaakt wordt, zit hier vaak wel een stripje zeewier omheen.