Sushi & Gezondheid

Sushi & Gezondheid

Ingrediënten

Sushi bestaat uit rijst, gedroogd zeewier, eventueel verse groenten en (rauwe) vis, vlees of ei. Al deze ingrediënten worden als gezond beschouwd en zijn terug te vinden in de zogenaamde schijf van vijf. Ze bevatten weinig vet en veel koolhydraten, eiwitten en vitamines. Sushi staat dan ook bekend als gezond eten. Maar in westerse sushi worden ook vaak producten gebruikt zoals mayonaise, avocado en gefrituurde garnalen of stukjes gefrituurd beslag. Dit zijn allemaal ingrediënten die veel vet bevatten en de sushi daarom minder gezond maken dan traditionele Japanse sushi.

Rauw

Veel sushi’s bevatten rauwe vis. Omdat de vis dus niet gebakken of gefrituurd is, komt hij niet in aanraking met vet. Gekookte vis komt in principe ook niet in aanraking met vet, maar het verliest wel vitamines. Rauwe vis bevat dus veel vitamines, maar geen toegevoegd vet.

Hoewel de vis in sushi vaak rauw gegeten wordt en er dus geen vet wordt toegevoegd, bevat het wel natuurlijke vetten. De hoeveelheid vet hangt af van de soort vis. Zo zijn zalm, makreel, paling en haring vette vissen. Tonijn is een matig vette vis en bijvoorbeeld koolvis is mager. De vetten in vis zijn voornamelijk onverzadigde vetten die rijk zijn aan omega-3. Je lichaam heeft deze vetten nodig en daardoor zijn ze veel gezonder dan de vetten die bijvoorbeeld in mayonaise of frituurvet zitten. Visvetzuren voorkomen bovendien hart- en vaatziekten en het advies is dan ook om twee keer per week vis te eten, waarvan sowieso één keer vette vis.

Er is natuurlijk een reden dat de vis vroeger werd gepekeld en in rijst werd gewikkeld om het te conserveren: rauwe vis heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk dat de vis zo vers mogelijk wordt gegeten, om te voorkomen dat je ziek wordt van de bacteriën. Verse vis smaakt bovendien het lekkerst.

Vervuiling

Vervuiling van de zeeën en zoete wateren leidt tot verontreinigde vis. Vis is vaak verontreinigd door dioxine of zware metalen; stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Veel vis die bedoeld is voor consumptie wordt tegenwoordig gekweekt. Deze vissen worden soms gevoerd met vismeel of visolie, dat gemaakt is van vissen die vervuild kunnen zijn. In Nederland zijn regels opgesteld over het gehalte schadelijke stoffen dat kweekvis mag bevatten, maar als je vis koopt, is het niet altijd duidelijk waar deze vandaan komt. Probeer dus te letten op de herkomst van je vis. Roofvissen hebben over het algemeen hogere gehaltes schadelijke stoffen, omdat zij andere vissen eten en zo twee keer schadelijke stoffen binnenkrijgen. Voorbeelden van roofvissen zijn haaien en zwaardvissen.

Zwanger

Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, wordt afgeraden rauwe vis te eten. Rauwe vis bevat namelijk meer bacteriën dan gare vis en dat kan gevaarlijk zijn voor de baby. Maar dat is natuurlijk geen reden om tijdens je zwangerschap geen sushi te eten! Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor sushi met rauwe vis. Denk bijvoorbeeld aan sushi met vlees, omelet of groenten of sushi met gare vis. Bovendien kun je in westerse sushi-restaurants naast sushi vaak ook gerechtjes bestellen. Hierbij heb je keuze uit vlees, vis of groenten en ze zijn vaak gegrild of gefrituurd.