Sushi Voorbereiding

Sushi voorbereiding

Als u denkt aan een avond zelf koken denkt u vast niet direct aan het maken van sushi. Het is inderdaad niet een gerecht dat u inclusief alle voorbereidingen binnen 20 minuten op tafel heeft. Echter het ziet er zeer spectaculair uit en het voordeel is dat sushi koud geserveerd wordt. U kunt dus alles voorbereiden en de sushi tevoorschijn ‘toveren’ zodra u (met uw gasten) gaat eten.

Keukengerei

Voor het maken van sushi heeft u niet veel extra keukenspullen nodig. Een aantal van onderstaande zaken heeft u echt niet per se nodig maar kunnen gewoon handig zijn. Wat u echter niet kunt missen als u onder andere maki sushi wilt maken is een bamboematje of rolmat/sushimat. In Japan wordt dit een makisu genoemd. Een bamboematje wordt gebruikt om die perfecte rollen maki-sushi te krijgen die er zo mooi uit zien. Voor het bereiden van sushi rijst heeft u eigenlijk een ongelakte houten kom nodig en een ongelakte houten spatel/lepel. Maar u kunt ook prima sushi maken zonder deze attributen. Gebruik dat een andere kom en spatel voor het omscheppen en koelen van de rijst. Het voordeel van ongelakt hout is dat het vocht kan opnemen. Als u zelf uw vis gaat fileren is het handig om een speciale gratenpincet te hebben. Hiermee kunt u de graatjes uit de visfilet halen die bij het fileren zijn achtergebleven. Als u een klein beetje wilt smokkelen bij het maken van uw eigen sushi kunt u speciale sushi-vormpjes kopen. Er zijn kleine vormpjes te koop waarmee u de bolletjes rijst voor nigiri sushi maakt in een handomdraai. Het voordeel van deze vormpjes is dat alle bolletjes rijst hetzelfde formaat en dezelfde vorm hebben. Hierdoor zien uw zelfgemaakte sushi er nog professioneler uit. Tevens worden er ook langwerpige vormen verkocht voor het maken van maki sushi.

Sushi serveren

U heeft natuurlijk geen volledig Japans servies te hebben om sushi leuk te serveren. Door het juist te combineren met Europees servies kunt u een leuk contrast krijgen. Een houten plankje of een mooie tegel kan ook zeer decoratief zijn. Door het eenvoudig te houden zijn alle blikken op de sushi gericht, wat natuurlijk de bedoeling is. Schik de sushi of sashimi mooi op het bord/plankje/tegel en maak het af met wat wasabi ernaast en bijvoorbeeld wat ingelegde gember. Sushi en sashimi worden gegeten met eetstokjes. Deze kunt u ook bij een toko kopen, houten wegwerp-eetstokjes of diverse afwasbare eetstokjes. Deze eetstokjes maken natuurlijk wel uw gedekte tafel af. Bij sushi wordt altijd sojasaus geserveerd. Het is handig als iedereen zijn of haar eigen kleine kommetje met sojasaus heeft.

Inkopen

Zorg er voor dat u alle spullen in huis heeft die nodig zijn voor het maken van sushi. Wat u nodig heeft voor het maken van sushi rijst staat op de pagina ‘Sushi rijst maken’. Daarnaast koopt u: wasabi, sojasaus, ingelegde gember, nori (Japans voor zeewier) en de vulling (vegetarisch of vis) voor de sushi. Nori is een zeewiersoort die onder andere verkocht wordt in gedroogde vellen. Deze heeft u nodig voor het maken van onder andere maki sushi. Nori kunt u kopen bij de toko en bij sommige supermarkten.