Sushi rijst maken

Sushi rijst maken

Zonder rijst heeft u geen sushi. U kunt echter niet elke soort rijst gebruiken voor het maken van sushi. Op deze pagina leest u welke rijst u wel kunt gebruiken en hoe u de rijst op de juiste manier moet bereiden voor het maken van sushi.

Wat voor rijst heb ik nodig?

Het beste kunt u kiezen voor een Japanse rondkorrel rijst. Sommige supermarkten zullen dit wel verkopen maar u kunt waarschijnlijk beter naar een toko gaan. De rijst moet plakkerig worden zodat de bolletjes mooi in vorm blijven en de rollen die u maakt ook daadwerkelijk rollen blijven.

Wat heb ik allemaal nodig voor het maken van sushi rijst?

Naast rijst heeft u een aantal andere ingrediënten nodig. Deze staan vermeld bij ‘Het recept’. Hieronder staat over enkele van deze ingrediënten informatie:

  • Sake
    Sake is een Japanse alcoholische drank. Deze is gemaakt van onder andere rijst. Er bestaan veel verschillende soorten sake die op diverse temperaturen gedronken worden. U kunt in een Japans restaurant koude sake krijgen, maar ook sake op kamertemperatuur of verwarmde zijn gebruikelijk.
  • Rijstazijn
    Rijstazijn is azijn gemaakt van gefermenteerde rijst. Pas op dat u niet de Chinese variant koopt, deze is namelijk te sterk van smaak voor sushi. Rijstazijn is een lichte azijn en minder zuur dan de Europeese varianten.
  • Mirin
    Mirin is een zoetige Japanse rijstwijn. Er worden verschillende soorten verkocht. Mirin waarmee gekookt wordt heeft een zeer laag alcohol percentage.

Het recept

Veel verschillende recepten zijn in omloop voor het maken van een goede sushirijst. Als u een rijstkoker heeft is dit uiteraard de gemakkelijkste manier, echter zonder rijstkoker is ook een mooi resultaat te bereiken.

  • 400g Japanse rondkorrelrijst
  • 475 ml water
  • 50 ml sake
  • 6 el rijstazijn
  • 2 el suiker
  • 1 el mirin
  • 2 tl zout
  1. Stap 1
    Doe de rijst in een zeef en was de rijst schoon onder een stromende koude kraan. Doe het water in een pan, voeg de rijst en de sake toe.
  2. Stap 2
    Breng het water met de rijst aan de kook. Laat vervolgens de rijst op zacht vuur 8 a 10 min koken. Draai vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog 15 minuten stomen in een gesloten pan.
  3. Stap 3
    Meng ondertussen de rijstazijn, suiker, mirin en het zout. Verwarm vervolgens dit mengsel totdat de suiker is opgelost, het mag echter niet koken.
  4. Stap 4
    Neem een ongelakte houten kom en bevochtig deze met een kopje water. Giet de kom leeg zodra deze voldoende vochtig is. Wals een flinke scheut azijn door de kom en giet deze er daarna weer uit. De rijst zal nu zo min mogelijk aan de kom blijven plakken.
  5. Stap 5
    Doe de rijst in de houten kom en schep deze met een bevochtigde houten lepel of spatel om. Besprenkel de rijst met het azijn en suiker mengsel terwijl u de rijst blijft omscheppen. Ondertussen behoort de rijst koud gewapperd te worden met behulp van een waaier. Het handigste is om hiervoor een ‘keukenhulp’ in te schakelen. Laat de rijst afkoelen tot lauwwarm, de rijst is dan het beste verwerkbaar. Wanneer de rijst koud is is deze nog plakkeriger. De rijst kan tijdelijk afgedekt worden met een vochtige doek.